Primul pas al procesului de fabricare a biodieselului este încălzirea uleiului materie prima, pentru a ajunge la temperatura necesară procesului, între 60 şi 64° C. Următoarea descriere da o explicaţie pas cu pas a manipulării uleiului vegetal, utilizarea tuturor vanelor şi controlul pompelor. Vasul preîncălzitor este echipat cu un schimbător de căldură cu plăci prin care circulă apă caldă la 75° C şi cu o spirală imersată din ţeavă flexibilă de INOX prin care circulă apă caldă la 60°. De asemenea tot imersat mai este montată o spirală prin care se vehiculează metoxidul în scopul preincaIzirii înainte de a fi alimentat în reactor.
Volumul maxim este 1,700 litri ulei de alimentare. Volumul de ulei aferent unei şarje de biodiesel este de 1000 litri. Uleiul care rămâne în preincaIzitor reprezintă un tampon termic pentru volumul necesar şarjei următoare şi este de asemenea utilizat pentru a asigura preincăIzirea metoxidului.
Transferul uleiului preîncăIzit se face la o temperatura de peste 60° C. Putem presupune o scădere a temperaturii datorită metalului rece aI corpului reactorului. De aceea un transfer de la 64 până 65° C este mai bun decât pomparea doar la 55 până la 60° C. Pentru securitate şi funcţionarea în siguranţă având în vedere prezenţa metanolului, limita maximă de temperatura a uleiului este de 65° C. Acest lucru va oferi cea mai bună reacţie de formare de biodiesel la aproximativ 60-63°C.
După transferul uleiului din preîncaIzitor în reactor, şi transferul metoxidului, ciclul complet al procesului de preîncălzire este finalizat şi se poate trecere la umplerea preîncaIzitorului cu volumul de ulei necesar şarjei următoare. Reactorul este umplut cu 1000 litri de ulei preîncălzit la 60° C şi 200 litri de KOH-Metoxid (altfel numit că şi Metilat ).
Procesul total durează 2 ore. Capacitatea de producţie a reactorului este 1000 litri pe ora sau 10.000 litri per 24 ore.
Curăţarea biodieselului - decantarea glicerinei
Reacţia de transesterificare înlocuieşte metanolul cu glycerol.
Separarea fazelor cu sedimentare gravitatională normală
- Soluţie lentă cu 10.000 litri in 24 de ore
- Linie de separaţie foarte clară
Usor de separat 100% glicerina si 100% biodiesel necesită menţinerea temperaturii la 60° C.
Rezervoarele de sedimentare au un volum de 15.000 de litri, dar în partea de sus a rezervorului trebuie să fie păstrată o garda că protecţie la preaplin. De aceea volumul maxim de umplere este de 14.000 litri. Partea de jos are întotdeauna un strat de glicerină, pentru a evita un amestec de biomotorina şi glicerină în timpul drenării şi menţinerea liniei de separate de fază. Drenajul inferior al rezervorului este 15 până la 25 cm inalime, care corespunde cu aproximativ 2000 litri. De aceea volumul de umplere completă este 12.000 litri. Fiecare şarjă va produce un amestec de biodiesel brut / glicerină de 1.100 litri. Astfel numărul maxim de şarje care pot fi transferate într-un decantor va fi de 10 la 11, funcţie de umplerea nivelului inferior în faza de pornire.
Compoziţia fazei de glicerol
Faza de glicerol este un produs secundar al producţiei de biodiesel. Compoziţia depinde de puritatea metanolului şi metoxidului, de impurităţile, conţinutul FFA şi apă din uleiul materie prima. De asemenea, parametrul timpului de sedimentare şi temperatura influenţează compoziţia glicerinei brute.
glycerol 65 — 85 'Yo, w/w
sapunuri/ saponiţi 5 to 25 %, w/w
metanol 10 %, w/w
Această glicerină poate fi utilizată că supliment alimentar pentru animale, în cazul în care metanolul este îndepărtat prin distilare. Această este o opţiune care poate fi făcută în viitor. Prima alegere este de a vinde glicerină brută pentru clienţii din Europa care fac purificarea glicerinei la o calitate de grad farmaceutic.
De asemenea glicerină impură poate fi introdusă în reactoarele de fermentare a instalaţiilor care produc biogaz.
De asemenea, glicerolul brut este un supliment alimentar pentru hrana animalelor. Este recomandat pentru hrănirea animalelor. La bovine creşte producţia de lapte şi puii de carne vor avea creşterea mai rapidă.
Toată glicerină brută rezultată din procesul de decantare a biodieselului este colectată într-un rezervor de 15 m3.
Transferul biodieselului din decantoare în vasul de spălare
După 10 până la 11 şarje de biodiesel brut produs, faza superioară de biodiesel trebuie să fie transferată către rezervorul de spălare. Toate rezervoarele de 15 m3 (decantoarele, vasul de stocare glicerină, cel de spălare şi cel de uscare) sunt conectate la pompă centrifugă, pe partea de admisie cât şi partea de refulare. Cu această pompă este posibil să se facă orice transfer de biodiesel de la, şi la toate celelalte vase de 15 m3.
Procesul de spălare cu apă a biodieselului :
Biodieselul brut conţine KOH caustic rezidual, glicerină, eventual impurităţi din ulei de gătit folosit, săpunuri şi metanol. Prin spălarea cu apă, curăţarea este foarte eficientă. Soluţia de spălare cu apă da întotdeauna acelaşi biodiesel de bună calitate. Dezavantajul acestui procedeu este restul de 1% apă în biodiesel - aşadar o uscare este necesară ulterior că o procedura suplimentară.
Apă de spălare este preparată cu un acid organic (citric) pentru a creşte reactivitatea în procesul de spălare şi pentru a evita reacţia cu formare de săpunuri. Pomparea amestecului apă / biodiesel poate da uşor o reacţie de saponificare. Concentraţia acidului este ajustată pentru obţinerea după spălare a unui pH neutru în intervalul de 7 la 9 pH. Timpul de spălare este de la 10 la 20 de minute, urmat de 24 ore de timp de aşteptare pentru sedimentarea apei. Cea mai bună sedimentare a apei va fi la temperaturi de aproximativ 55 la 60°C. Apa agent termic este reglată la 60°C.
Uscarea biodieselului — îndepărtarea apei
După spălare şi 23 de ore de sedimentare în interiorul rezervorului de spălare 5 (320) biodieselul nu este clar transparent. O indicaţie optică foarte uşoară pentru stadiul procesului de uscare. Biodieselul şi apa nu sunt mixabile, dar până la un procent de 0.2 % apa poate fi legată în interiorul structurii moleculare a biodieselului.
Suflarea în mod continuu de aer uscat din partea de jos a vasului în biodiesel va reduce umiditatea în biodiesel în timp util al ciclului procesului de 1 zi pentru a obţine o imagine clară şi transparenta a Biodieselului cu conţinut de apă sub 50 ppm.
Pentru uscare, două surse de aer sunt disponibile. Compresorul, cu presiunea de lucru 6 - 8 bar şi suflanta de aer care poate produce maxim 300 mbar, dar mult mai mult volum de aer cu un consum mai mic de energie.
Biodieselul uscat este gata pentru dozarea de aditivi, filtrare finală si drenajul către rezervorul de stocare subteran de afară. Inainte de golire se verifică dacă este necesară dozarea de aditivi. In mod uzual se folosesc următorii aditivi:
- Anticongelanţi care sa faca biodieselul utilizabil pe timp de iarnă
- Stabilizatori antioxidanţi
Adăugarea de aditivi în faza finală a procesului de fabricaţie a biodiesel este posibil a fi realizată în vasul de uscare.
Filtrarea biodieselului şi golirea către rezervorul de stocare :
Biodieselul uscat din vasul de uscare este gata de a fi transferat în vasul de stocare. Pe traseu biodieselul va trece prin unitatea de filtrare care este alcătuită din două filtre diferite:
Filtrul 1: filtru sac 1 my
Filtrul 2 : filtru lumânare 1 my
Pompa de mare volum transferă biodieselul cu 300 l/min prin perechea de filtre şi va curge către rezervorul de stocare biodiesel cu un volum de 60.000 litri de afară.