Mac BioDiesel

Date tehnice ale instalației de fabricare a combustibilului biodiesel

Scopul companiei a fost procesarea tuturor felurilor de uleiuri vegetale şi grăsimi animale, de asemenea şi  a uleiului vegetal uzat colectat (UVUC) în vederea producţiei de biodiesel. Instalaţia de fabricare a biodieselului poate converti ulei vegetal sau ulei vegetal uzat sau grăsimi vegetale în FAME (Fatty acids methyl ester) numiţi Biodiesel. FAME (Metil Esteri ai Acizilor Graşi) reprezintă produsul principal. Calitatea FAME este în concordanţă cu standardul EN 14214. Unii parametrii ai combustibilului cum ar fi CFPP (cold filter plug point punctul de temperatură joasă la care se înfundă filtrul standardizat), stabilitatea la oxidare, conţinutul de fosfor şi sulf, cifra de iod şi distribuţia acizilor graşi depind de calitatea materiei prime şi nu pot fi influenţaţi de proces.

Capacitatea Instalaţiei:

4.000 t biodiesel pe an

Sistemul este alcătuit dintr-un reactor biodiesel şi 2 rezervoare de sedimentare, biodiesel glicerină. Acestea includ pompe dozatoare, atenuatoare, supape pneumatice, şi senzori.

Timpul de operare al instalaţiei:

Instalaţia poate funcţiona 330 zile pe an în mod continuu cu semi automatizare şi automatizare completă ca o opţiune de viitor.

Reactia:

Ulei + Metanol + (Hidroxid de Potasiu / Sodiu) ->

metil esteri ai acizilor graşi + Glicerină (reacţie de echilibru)

Reacţii secundare:

Acizi graşi liberi+ Hidroxid de Potasiu —> Săpun + apă (reacţie de echilibru) Neutralizarea apei de spălare uzate

Purificarea glicerinei prin extragerea metanolului prin distilare (opţiune de viitor)

Trans-esterificarea uleiurilor şi grăsimilor trigliceride cu alcooli monohidroxilici pentru a forma biomotorina în mare măsură elimină tendinţa uleiurilor şi a grăsimilor de a se supune polimerizării şi auto-oxidării şi de asemenea reduce vâscozitatea de ulei la una aproximativ egală cu cea a motorinei din petrol.

Standardul european referitor la biodiesel este EN 14214. Standardul german DIN E 51606 indică trei varietăţi de biodiesel, în funcţie de materia primă de provenienţă:

  • RME (rapeseed methyl ester – ester metilic al uleiului de rapiţă);
  • PME (purely [vegetable] methyl ester – ester metilic al uleiurilor vegetale pure);
  • FME (fat methyl ester – este metilic al grăsimilor din produse vegetale şi animale).

Zonele funcţionale şi dotările instalaţiei de fabricare a biodieselului

 

ro_RORomanian