Mac BioDiesel

ISCC-EU – in curs de certificare

SUSTENABILITATEA sau „dezvoltarea durabilă” este un concept care promovează dezvoltarea societăţii într-un mod responsabil, fără a epuiza resursele disponibile şi fără a distruge mediul, astfel încât să nu compromită posibilităţile de satisfacere a nevoilor generaţiilor viitoare (cf DEX).

Sistemul ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) – certificarea internaţională a durabilităţii carbonului – reprezintă un sistem internaţional de certificare recunoscut oficial, ce cuprinde toate tipurile de biomasă, având aplicare atât internă cât şi externă, facilitând comerţul naţional şi internaţional.

Schema ISCC documentează producţia de bioenergie cu un sistem de echilibrare a masei de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare – pornind de la ferme sau plantaţii, îndreptându-se spre companii petroliere, operatori de instalaţii termice şi electrice şi alţi utilizatori. Ca alternativă pentru combustibili fosili, biomasa a atras un foarte mare interes producătorilor de energie şi combustibil, de aceea EU a publicat condiţii obligatorii pentru producerea şi procesarea pe termen lung a biomasei, prin Directiva pentru energie regenerabilă (RED) UE-RL 2009/28/CE.

ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) a fost recunoscut la nivel internaţional în anul 2010 de către autorităţile germane, iar în iulie 2011 Comisia Europeană a recunoscut ISCC ca fiind una dintre primele scheme de certificare pentru a demonstra conformitatea cu cerinţele Directivei de energie regenerabilă UE-RL 2009/28/CE.

Astfel, deţinerea unui standard ISCC reprezintă o dovadă solidă ce demonstrează conformitatea cu cerinţele Directivei Europene de energie regenerabilă, respectiv cu măsurile şi cerinţele legale de durabilitate.

Pentru a dovedi obţinerea durabilă de biomasă/ bioenergie trebuie ca toate elementele componente ale lanţului plusvalorii să fie parte din sistemul ISCC şi să fie certificate.

Durata de valabilitate a certificatelor ISCC EU este întotdeauna de un an, adică anual se efectuează o recertificare.

ro_RORomanian